بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام بدون مقدمه خدمت شریفتان دلیل عدم قبول پیشگویی منجمان را درتعیین اول ماه را خدمت شریفتان عرض می کنم .
دلیل آن که فقهاء به پیشگوییهای منجمین در حد یک «گمانهزنی» و «ظن» نگاه میکنند آن است که منجمان و مراکز علمی اعلام میکنند طبق محاسبات ماه «رؤیت خواهد شد» و نمیگویند ما «رؤیت کردیم» در صورتی که اثبات ماه نیاز به «یقین» دارد و احتمال کافی نیست.
ناگفته نماند از آنجا که ماه، از اقمار نزدیک به کره زمین است، در صورت بیرون آمدن از محاق، رؤیت هلال با چشم غیرمسلح امکانپذیر است و برای مشخص شدن محل ماه میتوان از تلسکوپ استفاده کرد و پس از تعیین محل، چشمان تیزبین غیرمسلح به خوبی خواهند توانست ماه را ببینند و چه بسا علت این که برخی مراجع تقلید تأکید دارند که ثبوت هلال حتما باید با چشم غیرمسلح باشد. به همین جهت است که اگر هلال ماه در آسمان موجود باشد با چشم قابل رؤیت است و اگر در آسمان بدون ابری مشاهده نشود حتی برای کسانی که آشنا به موقعیت ماه در آسمان هستند نمیتوان به وجود ماه اطمینان پیدا کرد.
علاوه بر آن چه گفته شد، گاهی اختلاف در تعیین اول ماه مربوط به اختلاف در مبنای فقهی مراجع میباشد. با این توضیح که برخی مراجع تقلید، رویت هلال را در هر منطقه و اطراف آن لازم میدانند اما برخی مراجع رؤیت هلال را برای مناطق همافق و حتی مشترک در شب کافی میدانند.
همچنین گاهی اختلاف در تعیین اول ماه مربوط به تفاوت روش علمی محاسبه میان دانشمندان ژئوفیزیک میباشد.
تمامی این عوامل موجب شده که حتی در میان کشورهای پیروان اهل سنت در تعیین اول ماه اختلاف پیش بیاید و گاهی میان کشورهای عربستان و لیبی و ترکیه و اندونزی تا دو روز اختلاف اتفاق میافتد.
خدایا در ظهور اقامون امام زمان تعجیل بفرما
عبادات و اعمال همه ما را در این ماه مبارک استجابت بفرما
امین یا رب العالمین